aleshanee

سعی در معقول و متعادل بودن با مردمان نفهم کار بسیار خطرناکی است !

aleshanee

سعی در معقول و متعادل بودن با مردمان نفهم کار بسیار خطرناکی است !

ما از قبیله‌ای هستیم که مدام می‌پرسیم ، و اینقدر می‌پرسیم تا دیگه هیچ امیدی باقی نمونه!

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
پیوندهای روزانه

درون‌یشتن ، جشن نان مقدس (نان و شراب) !

يكشنبه, ۲۱ شهریور ۱۴۰۰، ۱۰:۳۸ ق.ظ

درون draona ، در گزارش پهلوی سور sûr آمده است : مهمانی ، جشنِ مذهبی .
در اوستا درَاُنَنگه draonangh ، درَاُنه draona و آن عبارت است از نانِ گرد و کوچکی که بدون خمیرمایه پخته و در مراسم اوستاخوانیِ 'درون‌یَشتَن' آن‌را متبرک کرده و میان مؤمنان تقسیم می‌کردند .
[...]
در مراسم دینی هنگامی که "سروش‌درون" تلاوت می‌گردد ، این نان نیز خورده می‌شود . همچنین مزدیسنان در مراسمِ گوناگون مذهبی از برای امشاسپندان و ایزدان و فروهرهای درگذشتگان ، از این نان مقدس به خیرات می‌دهند .
از طریق آئین مهر ، که بسیاری از رسوم و آدابِ مزدایی اقتباس شد ، این رسم نیز چون زَاُثرَ Zaoøra یا آبِ مقدس (آبزور) و نوشابه‌ای که از افشره‌ی عصاره‌ی هوم به‌دست می‌آمد ، وارد آیین مسیحیت شد و تحت‌عنوان مراسم اُخاریستیا Eukharistia که عبارت از خوردن نان و شراب است به‌عنوان خوردن گوشت و خون مسیح باب شد .
در هنگامی‌که مؤمنان به انجام کارهای مذهبی می‌پرداختند ، مراسم درون‌یشت به‌جا می‌آوردند ، و آن‌چنان بود که در برابر نانِ مقدس 'درون‌یشت' می‌خواندند . ...
وندیداد ؛ ترجمه ، واژه‌نامه ، یادداشت‌ها ( هاشم رضی )

  • Zed.em

نظرات  (۲)

ممنونم خیلی زحمت کشیدید
دراویش معمولا تو جمع هاشون چنین کاری میکنند
دیگ میذارن و هو میزنن اصطلاحا
در واقع مراسمی هست که همزمان با تهیه خوراک نیایش میکنن
واژه درویش باید تاریخ پیچیده ای داشته باشه

پاسخ:
خواهش می‌کنم ...
این اطلاعات برای من هم جالبه ...

سلام
درون یشتن میتونه با واژه درویش ارتباط داشته باشه؟

پاسخ:

به‌نقل از کتاب (وندیداد) : 'درون' در پهلوی ، 'سور' آمده به معنای مهمانی و جشن مذهبی (که سور حتی امروز هم معنای جشن می‌دهد) ، در اوستا 'درَاُننَگه' ، 'درَاُنَه' آمده که عبارت بوده از : نانِ گِرد و کوچکی که بدون خمیرمایه پخته و در مراسمِ اوستاخوانیِ 'درون‌یشتن' آن‌را متبرک کرده و بین مومنان تقسیم می‌کردند .
پس 'درون‌یشتن' عنوانِ یک‌نوع مراسم مذهبی بوده که از لحاظ لغوی ، جزء اول آن به معنی نوعی نان مقدس و جزء دوم ، احتمالاً از کلمه‌ی یَزِشن و یَشته اقتباس شده باشد که به‌معنای عبادت و پرستش آمده است ... بنابراین جشنی بوده که در آن نوعی نان مقدس را میان مومنان پخش کرده و نوعی مراسم مذهبی به‌جا می‌آوردند ...
اما اینکه این کلمه به‌طُرُقی با کلمه‌ی 'درویش' همریشه باشد ؟ نمی‌دانم !
ولی در لغت‌نامه‌ی دهخدا درباره‌ی 'درویش' و 'یشتن' جستجو کردم ، نتیجه :
"درویش . [ دَرْ ] (ص ، اِ) خواهنده از درها ." آمده .
"کلمه در اصل درویز بود «زا» را به شین معجمه بدل کرده اند، و درویز در اصل درآویز بوده به معنی آویزنده از در، چون گدا به وقت سؤال از درها می‌آویزد یعنی درها را می‌گیرد لهذا گدا را درویش گفتند. و بعضی محققان نوشته اند که درویش در اصل دریوز بود در میان یاء و واو قلب مکانی کردند درویز شد بعد زاء را به شین بدل کردند، و یوز صیغه ٔ امر است از یوزیدن که به معنی جستجو کردن است . و چون اطلاق این لفظ بر خدا رسیدگانِ گوشه نشین صادق نمی‌آید و زیبا نمی‌نماید لهذا فقیرِ صاحب معرفت را بجهت تمیز درویش به ضم دال باید گفت ، در این صورت مرکب باشد از دُر که به معنی مروارید است و ویش که در اصل واش بود مزیدعلیه وش که کلمه ٔ تشبیه است ."
اما در همان منبع ، درباره‌ی کلمه‌ی 'یشتن' آمده :
"یشتن . [ ی َ ت َ ] (مص ) به لغت زند و پازند ، آهسته دعا خواندن بر طعام و زمزمه کردن مغان در وقت طعام خوردن و درخواست نمودن و استدعا کردن و نیاز کردن و ستایش نمودن ."
"یشتن مصدر پهلوی (هم ریشه ٔ یزشن) به معنی خواندن کتاب مقدس و اوراد ."
"آن چهل هزار مرد بر یزشن کردن ایستادند و درونی بیشتند و قدری په [پیه] بر آن درون [احتمالاً همان نان مقدس که ذکرش رفت (؟)] نهادند چون تمام بیشتند یک قدح شراب به ویراف دادند." (از ترجمه ٔ ارداویراف‌نامه به نقل یادنامه ٔ پورداود ص 211)
که این 'ارداویراف‌نامه' هم متن جالبی است ! چون احتمالاً دانته کمدی‌الهیِ خودش‌رو از این کتاب اقتباس کرده باشه (؟!) ارداویراف‌نامه شرح‌حال یکی از مغان است که با خوردن نوعی دارو ، چندشبانه‌روز به‌خواب می‌رود و وقتی از خواب بیدار می‌شود شرح سفر خودش به بهشت ، جهنم و برزخ رو بیان می‌کند ... بسیار جالب !

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی